UniCredit yaptırımlar nedeniyle İngiltere ve Rusya’da dava açmaya hazırlanıyor
UniCredit, İtalyan bankacılık devi bir Rus enerji şirketinin açtığı davayla karşı karşıya olduğu için hem İngiltere hem de Rusya’da ikinci çeyrekte yapılması planlanan duruşmalara hazırlanıyor. Şirket UniCredit’i uluslararası yaptırımlar nedeniyle garanti ödemelerini yerine getirmemekle suçluyor.
Hukuki ihtilaf, UniCredit’in bir Alman müşterisi adına düzenlenen ve Rus enerji firması tarafından çekilen bir garanti paketine ilişkin ödemeleri yapmamasından kaynaklanıyor. UniCredit’e göre, garantiler Avrupa Birliği yaptırımlarına tabidir ve bu da bankanın ödeme taleplerini yerine getirmesini engellemiştir.
Bu dava, Ukrayna ihtilafının ardından devam eden yaptırımların ortasında Rusya’da faaliyet gösteren Batılı bankaların karşı karşıya kaldığı karmaşıklıkları vurgulamaktadır. Zorlu ortama rağmen hem UniCredit hem de diğer İtalyan kredi kuruluşu Intesa Sanpaolo Rusya’daki ticari faaliyetlerini sürdürmektedir. Intesa Sanpaolo, ülkedeki varlıklarını satmak veya elden çıkarmak için Eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den onay aldı, ancak çıkış süreci henüz tamamlanmadı.
UniCredit 2023 mali raporunda, kimliği açıklanmayan Rus enerji firmasının Ağustos ayında bir St Petersburg mahkemesinde toplam 444 milyon € (485 milyon $) tutarında teminat talebiyle yasal işlem başlattığını açıkladı.
Banka, garantilerin İngiliz hukukuna tabi olduğunu ve İngiliz Temyiz Mahkemesi’nin 29 Ocak’ta Rus şirketine Rusya’daki davaları geri çekme talimatı verdiğini belirtti. Ancak Rus firmaya Şubat ayında İngiltere Yüksek Mahkemesi tarafından bu kararı temyiz etme izni verildi ve duruşmanın Nisan ayında yapılması bekleniyor.
Bu arada Rus mahkemesi UniCredit Bank’ın yargı yetkisine ilişkin savunmalarını dikkate almadı ve bir sonraki duruşmayı 2024 yılının ikinci çeyreğine erteledi.
ABD’nin devam eden yaptırım uygulamaları, Rusya’daki en büyük Batı bankası olan Raiffeisen Bank International gibi bankaları da dolaylı olarak etkiledi. Bir ABD Hazine yetkilisi kara para aklama ve yaptırımlarla ilgili konuları görüşmek üzere geçen hafta Avusturya’yı ziyaret etti.
Yasal ve operasyonel zorluklara rağmen, UniCredit’in Rusya işletmesi, 2022’deki negatif %14,4 ROAC’ye kıyasla geçen yıl %21,7’lik tahsis edilen sermaye getirisi (ROAC) ile karlılıkta önemli bir iyileşme bildirdi. Bu iyileşme, UniCredit’in bir önceki yıl önemli miktarda kredi zararı karşılığı ayırmasının ardından geldi.
Mali raporda ayrıca, Rusya’daki müşteri kredilerinin 2023’te yarıdan fazla azaldığı ve bu işe tahsis edilen sermayenin bir önceki yıl 2,3 milyar Avro iken 2023’te 1,9 milyar Avro’ya düştüğü belirtildi. Mevcut döviz kuru 1 $ – 0,9146 €.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.