İBB Mirası Unutulan Sarnıcı İstanbul’a Getiriyor
Gülhane Parkı’nda 1500 yıllık bir sarnıç olduğunu biliyor muydunuz? İBB Miras, unutulan sarnıcı gün ışığına çıkardı. Özgün dokusuna uygun, özenli onarım çalışmaları tamamlandı. Gülhane Park Sarnıcı ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), unutulmaya yüz tutmuş tarihi binaları serbest haliyle restore ederek İstanbul’a kazandırmaya devam ediyor. Bebek Cendere, Cendere Sanat ve Haliç Sanat’tan sonra Gülhane Park Sarnıcı yeniden şehrin kültür hazinesi arasına girdi.
YENİ NESİL MÜZE
Uzun yıllardır atıl durumda olan Gülhane Sarnıcı’nda koruma ve onarım çalışmaları yapıldı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na bağlı İBB Miras, Yerebatan Sarnıcı’nın ardından örnek bir yaklaşımla Gülhane Park Sarnıcı’nı da İstanbul’a kazandırdı. Çalışmalar kapsamında yapıya karakteristik dokusuyla uyumlu açılır kapanır yürüme platformu eklendi.
Sarnıcın içi çağdaş bir aydınlatma sistemi ile söyleşi, konser gibi farklı etkinlikler için hazır hale getirildi.
Gülhane Parkı Sarnıcı ile birlikte yanındaki tarihi çeşmenin de bakım ve onarımı yapılarak suya kavuşturuldu. 1911 tarihli kitabesi bulunan Barok üsluptaki çeşme, akan suyuyla kent yaşamına canlılık katmaya başlamıştır. İstanbul’un en özel buluşma alanlarından biri olan Gülhane Parkı içinde yer alan Gülhane Parkı Sarnıcı’nda, sanatçı Büşra Kölmük’ün “Güzel Günler Gelecek”, “Ojakhi” gibi heykellerinin yer aldığı “Polen” isimli stant, Sergilenecek olan “Rüya Odası” ziyaretçilerle buluşacak.
GÜLHANE PARK MERKEZİ HAKKINDA
MS 5-7. Yüzyılın ortalarına tarihlenen Gülhane Parkı Sarnıcı’nı kimin yaptırdığı bilinmiyor. Sarnıcın üzerinde bulunan duvar kalıntıları, üzerinde geçmişte bir yapı olduğunu göstermektedir. 16 Ekim 1912’de Sultan Mehmet Reşat’ın verdiği izinle İstanbul’da Dr. Dr. Gülhane Parkı’nın halka açık parka dönüştürüldüğü Cemil Topuzlu tarafından 1913 yılında keşfedildi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı