Dünya dışı yaşam arayışında, uzaydan gelen sinyaller bilim adamlarının ilgisini çeker. Son zamanlarda birden fazla sinyal araştırmacıları heyecanlandırıyor. Bu yazıda bu konu hakkında konuşuyoruz.
Kaynak: https://www.in Independent.co.uk/tech/al…
Yeni bir makine öğrenme sistemi kullanan bilim adamları, uzaylı yaşamı arayışında daha önce tespit edilmemiş sekiz sinyal buldular.
Araştırmacılar, Dünya’ya nispeten yakın beş yıldızdan gelen bu yakınlık sinyallerinin, muhtemelen diğer dünyalardaki uzaylı zekasının işaretleri olabileceğini söylüyor. Araştırmacılara göre, bu hedeflerin keşfi, yapay zekanın nihayet Dünya’nın ötesindeki yaşam sinyallerini bulmamıza izin verebileceği anlamına geliyor. Dünya dışı zeka, yanlışlıkla veya kasıtlı olarak uzaylı teknolojisinden gelmiş olabilecek birden fazla “tekno-imza” veya sinyali avlar.
Yeni sistem, araştırmacıların evrenden çok büyük miktarda bilgiyi taramasına ve sinyalleri bulmak için daha hızlı çalışmasına izin vermeyi amaçlıyor.
Bu yeni yöntem, araştırmacıların insan teknolojisi parazit aldığında ortaya çıkabilecek yanlış pozitifleri filtrelemesine de izin verebilir. Sistemi açıklayan yeni bir makalede, araştırmacılar “daha önce tanımlanamayan, dünya dışı zekanın umut verici sinyallerini” bulduklarını söylüyorlar.
Ancak bilim adamları, bu hedeflerin tekrarlanan gözlemlerinin artık örnek sinyallerin yeniden saptanmasıyla sonuçlanmadığını söylüyor.
Tekno-imza araştırmasının çoğu, radyo frekanslarına odaklandı, çünkü bu sinyaller uzayda kolayca dolaşabiliyor ve bunları gönderip tespit edecek sistemler nispeten kolay bir şekilde inşa edilebiliyor. Özellikle araştırmacılar, evrende düzenli olarak meydana gelen doğal radyo emisyonlarından daha kolay ayrılabilen dar bant radyo sinyallerini ararlar.
Yeni sistem, bu radyo sinyallerinde toplanan bilgiler aracılığıyla evreni taradı.
Bilim adamları 115 milyon veri parçasını aradılar ve yaklaşık 3 milyon ilgi sinyali buldular. Araştırmacılar, sistemin bu segmentleri arama şekli göz önüne alındığında, sinyallerin birçoğunun parazitten gelmesi muhtemel olduğundan, bunun muhtemelen bir “fazla sayım” olduğunu belirtiyorlar. Yanlış pozitif sinyalleri filtreledikten sonra, araştırmacılara yaklaşık 20.000 sinyal kaldı. Bunlardan, bilim adamlarının en çok ilgisini çeken sekiz “ilgi sinyali” ayırt edildi.
Sekiz sinyal, hepsi Dünya’dan 30 ila 90 ışıkyılı uzaklıkta olan beş farklı yıldızdan geliyor.
Araştırmacılar, bu sinyallerin dünya dışı zeka tarafından “gerçekten üretilip üretilmediği” konusunda rastgele bir sonuca varmaya çalışmadıklarını söylüyorlar. Diğer bazı bilim adamları, sinyallerin nereden geldiğini bulma umuduyla onları bu amaçları incelemeye devam etmeleri için teşvik ediyor. Dahası, bire bir prosedürün, diğer dünyalarda yaşam arayışını hızlandırma umuduyla, diğer büyük bilgi kümelerine bakmak için kullanılabileceğini söylüyorlar.
Bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!
haber-daday.xyz